Wat heeft Keer het tij tot nu toe gedaan?

Sinds juni 2002 organiseert Keer het Tij landelijke en lokale acties, conferenties en debatten. Hieronder een overzicht met links naar verslagen en foto’s.

Een korte geschiedenis over het ontstaan van Keer het Tij, de ontwikkelingen en de belangrijkste acties vind je hier.


Vijfduizend mensen bij manifestatie voor vluchtelingen

Vijfduizend mensen zijn zaterdag 4 november 2006 afgekomen op de landelijke manifestatie 'Kies voor een humaan asielbeleid, te beginnen met een generaal pardon' in Den Haag.

Bij de manifestatie werd verzocht om een generaal pardon voor 26 duizend asielzoekers, die niet onder de pardonregeling vallen van de nieuwe Vreemdelingenwet. In deze wet is wel een pardonregeling opgenomen, maar alleen voor asielzoekers die voor 1998 een eerste asielaanvraag hebben ingediend. De organisatoren van de manifestatie vinden het inhumaan dat asielzoekers die na 1998 hun eerste asielaanvraag hebben ingediend maar wel al jaren in Nederland wonen, kunnen worden uitgezet.

De manifestatie op Het Plein in Den Haag werd gepresenteerd door Katja Schuurman. Tijdens de manifestatie traden onder anderen Huub van der Lubbe en Hind op. Daarnaast werden vluchtelingen aan het woord gelaten. Politici van het CDA, PvdA, SP, Groenlinks en D66 werd gevraagd naar hun standpunt. Alleen het CDA was tegen een generaal pardon.

Meer nieuws over de manifestatie die georganiseerd werd door ASKV/Steunpunt Vluchtelingen, Amnesty International, Defence for Children International, Genoeg is Genoeg, Humanistsch Verbond, Platform Keer het Tij, Prime, Stichting 26.000 gezichten, Stichting Een Royaal Gebaar, Stichting LOS, Van Harte Pardon, Vluchtelingencordon Friesland, De schaduw blijft, VluchtelingenWerk Nederland, Stichting INLIA, Raad van Kerken in Nederland, Vluchtelingen-Organisaties Nederland en Stichting Ons Pardon, Stichting Vluchteling en Vluchtalarm Maastricht is te vinden op:

ANP-foto's: ANP-foto's
Veel foto's en verslag op weblog Anja Meulenbelt: Anja Meulenbelt
Foto's op Photologix.nl: Photologix.nl
Foto's Bas de Meijer:Bas de Meijer
Foto's op Indymedia:Indymedia
Verslag RTL-Nieuws (zie bij video's zaterdag):rtl.nl
De Raad van Kerken in Nederland ondersteunt manifestatie: Raad van Kerken
Bischop Van Luyn: Humaan asielbeleid is morele plicht:www.katholieknederland.nl
Bijlage De verdieping bij Trouw, De ramp Verdonk: Trouw
Verslag op de website SP: SP

NEDERLANDS SOCIAAL FORUM SUCCESVOL VERLOPEN

Duizenden bezoekers hebben in het weekend van 19-21 mei op het NSF in Nijmegen plannen gesmeed voor een betere wereld. De organisatoren spreken van een succesvol evenement, waar een basis werd gelegd voor nieuwe initiatieven en campagnes.

Niet alleen werden de workshops en seminars drukker bezocht dan in 2004, toen in Amsterdam het forum voor het eerst werd georganiseerd; ook de diversiteit en het enthousiasme van de deelnemers vielen op.
Ruim 3.000 activisten, maatschappelijk betrokken jongeren en anderen wisten elkaar te vinden tijdens de meer dan 150 workshops en andere activiteiten.
Nieuwe acties gepland.
Tijdens veel workshops werden contacten gelegd en ideeën gevormd voor nieuwe initiatieven en campagnes. De organisatoren vinden het belangrijk dat het NSF geen éénmalig evenement is, maar de basis legt om idealen in de praktijk te brengen. Zo zijn er diverse initiatieven tot stand gekomen.
Oxfam-Novib en de stichting Natuur en Milieu besloten tot een gezamenlijke actie tegen klimaatverandering, er komen boycotacties tegen Israël, er wordt een onderzoek gestart naar slachtoffers van commerciële integratiebureaus, en er volgen veel andere acties.
Barghouthi: "Apartheid in Palestina".
Meer dan driehonderd sprekers uit binnen- en buitenland voerden het woord in Nijmegen. Onder de buitenlandse gasten waren ondermeer de onafhankelijke presidentskandidaat Mustafa Barghouthi uit Palestina die de situatie in zijn land vergeleek met de apartheid in Zuid-Afrika: “Vergeleken met de apartheid die hier heerst, was de apartheid in Zuid Afrika bijna een picknick.”. Verder waren de milieuactiviste Vandana Shiva uit India, middenoosten-correspondent Robert Fisk van The Independent en Walden Bello, schrijver en criticus uit de Filippijnen, aanwezig op het Forum in Nijmegen.
Wereldwijde beweging.
Het ‘festival van idealen’ richtte zich tegen neoliberale globalisering, oorlog en uitsluiting en is onderdeel van de wereldwijde andersglobaliseringsbeweging. Het Wereld Sociaal Forum dat in 2001 voor het eerst in Brazilië gehouden werd is uitgegroeid tot een mondiale bijeenkomst met meer dan honderdduizend deelnemers waar het NSF er één van is.
MEER INFORMATIE:
Verslagen over het NSF, die gemaakt zijn door een team van dertig onafhankelijke mediamakers, staan online.
Kijk voor foto-, video-, audio- en tekstverslagen op Sociaal Forum

DEMONSTRATIE: DEKKER "LAF WIJF"
(Van de website Nieuws uit Amsterdam)
8 april 2006 - Vijfduizend mensen hebben zaterdag in Amsterdam gedemonstreerd tegen de huurplannen van minister Dekker. De minister kwam zelf naar de Dam om een petitie in ontvangst te nemen, maar weigerde om op het podium haar beleid uit te leggen. Columniste Carrie noemde haar om die reden een ‘laf wijf’. Als de huurplannen doorgaan, zullen de huren sneller stijgen dan de inflatie, wordt de huurtoeslag (de opvolger van de huursubsidie) verder verlaagd en wordt het verschil tussen rijke en arme buurten groter. Volgende week dinsdag stemt de Kamer over een aantal moties met betrekking tot de huurplannen.

FOTOVERSLAGEN:
Fotoverslagen van de demonstratie zijn ondermeer te vinden op:
www.indymedia.nl
www.janmarijnissen.nl
www.sp.nl
www.groenlinks.nl
TV JOURNAALS:
Het verslag van het NOS-Journaal is terug te zien op:
www.nos.nl

Of kijk naar het RTL Nieuws:
www.rtl.nl


BINNENHOF OMSINGELD, KABINET UITGEFLOTEN.
Zaterdag, 24 sept.2005, is het Binnenhof in Den Haag door 5500 demonstranten symbolisch omsingeld. De menselijke keten rond de Hofvijver en het torentje van Balkenende was op veel plaatsen bijna tien rijen dik. In reactie op de kabinetsplannen van Prinsjesdag hebben de demonstranten zaterdag op het hoogtepunt van de omsingeling het kabinet de rug toegekeerd en een luid fluitconcert laten horen. Dertig maatschappelijke organisaties hadden een deel van de omsingeling geadopteerd om hun kritiek op het kabinet op ludieke en kleurrijke wijze zichtbaar te maken. Huurders stonden zij aan zij met vluchtelingen, milieuactivisten naast kamerleden, boeren naast bijstand- gerechtigden en studenten naast ouderen. Zie hier het overzicht van organisaties die meededen in de omsingeling.
"Dit kabinet moet worden afgezet"
Bij de opening van de actie op Het Plein zei Rene Danen (coordinator Keer het Tij) ondermeer: "Dit kabinet is schadelijk voor de armste en de zwakste in dit land. Wij vertegenwoordigen vandaag de 85% van de bevolking die daarom geen vertrouwen meer heeft in het kabinet. Namens hen maken wij dit ongenoegen zichtbaar en laten we een duidelijke boodschap horen; dit kabinet moet worden afgezet!" Deze boodschap ging tijdens de omsingeling ook per flessenpost, via de Hofvijver, naar het torentje van Balkenende. Daarna volgde een luid fluitconcert. Op het podium op een vol Plein naast het Binnenhof was verder een optreden van de populaire rapper Def Rhymz en schrijfster Marion Bloem. Kijk hier voor het programma van de dag.

Foto en videoverslagen op internet
Diverse demonstranten hebben hun mooiste foto's op internet gezet.
Bekijk zelf het kleurrijke en diverse protest op:

ddh.nl

roodpetje.nl

farshadbashir.nl

darealjohnito

Photologix

Netcolors

foto's Ali Behroozi

foto's Ali Behroozi (2)

VIDEO/TV
Diverse TV-rubrieken waaronder RTL-Nieuws en SBS Hart van Nederland besteedden aandacht aan de actie. Zo ook het NOS-Journaal.
Zie: NOS

Interviews met het publiek door Jan Marijnissen van de SP-website:
Marijnissen

Luister ook naar het radioverslag van het interview op het podium met een 8- jarig Afghaans meisje dat uitgezet zal worden door Verdonk:
Radio

Andere berichten in de media over de actie kun je ook vinden onder "in de pers."

Maandag, 6 juni 2005
Actie Vluchtalarm
In het hele land is maandag 6 juni 2005 actie gevoerd voor een humaner vluchtelingenbeleid. In 24 steden werd meegedaan aan de actie Vluchtalarm, waarbij gelijktijdig met de maandelijkse sirene-test om 12 uur de noodklok werd geluid voor vluchtelingen. De aktie was georganiseerd door lokale vluchtelingengroepen met de steun van Keer het Tij. Lees meer...


Zaterdag 19 maart 2005
Demonstratie in Brussel
In Brussel is de demonstratie voor een Sociaal, Vreedzaam en Kleurrijk Europa zojuist afgelopen. Volgens Indymedia Belgie schat de politie in Brussel het aantal demonstranten op 90.000. Vanuit Nederland zijn diverse delegaties afgereisd naar Brussel. De grootste afvaardiging kwam van de vakbonden FNV en MHP met 3.000 mensen. Platform Keer het Tij was ook met een aantal bussen vanuit Nederland aanwezig. De unieke gezamenlijke demonstratie van vakbonden en andersglobalisten in Brussel verliep in een uitstekende sfeer. Lees meer...


Weekend 26-28 november 2004
Nederlands Sociaal Forum is een succes
Platform Keer het Tij bundelt niet alleen het verzet tegen dit kabinet, het platform wil ook de discussie over alternatieven stimuleren.
Een andere wereld is mogelijk!
We willen een Nederland waarin een menswaardig bestaan en duurzame ontwikkeling voor iedereen centraal staan in plaats van de economische belangen van een kleine groep. Daarom was Keer het Tij samen met de De Nieuwe Dialoog een van de initiatiefnemers voor de totstandkoming van het Nederlands Sociaal Forum (NSF) in het weekend van 26 tot 28 november in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Zo’n 4000 mensen namen deel aan de meer dan honderd seminars, workshops en debatten over oorlog, milieu, racisme, neo-liberalisme, onderwijs en democratie.
Verslagen en filmpjes hiervan vind je op: www.sociaalforum.nl

Zondag 28 november 2004, Amsterdam
Tweeduizend demonstranten voor een kleurrijk Nederland
Het eerste Nederlands Sociaal Forum werd afgesloten met de demonstratie 'Samen voor een kleurrijk Nederland'. Een kleine tweeduizend mensen liepen mee door de Amsterdamse straten naar het standbeeld van de Dokwerker. Raymzter, bekend van de hit 'Kut-marokkanen' trad er op en riep met zijn raps op voor meer verdraagzaamheid. Hakima Sagraoui en Yarmila en Zenib Youssef spraken namens vluchtelingen- en migrantenorganisaties. FNV-voorzitter Lodewijk de Waal heeft tijdens zijn toespraak op de demonstratie opgeroepen om te strijden voor een 'kleurrijker' Nederland. Volgens De Waal verdient Nederland beter, ook op het gebied van de multiculturele samenleving.
(Foto: Boyd Noorda)

14 tot 17 oktober 2004
Europees Sociaal Forum in Londen
Honderd activisten van Platform Keer het Tij gingen met de bus naar het Europees Sociaal Forum (ESF) voor deelname aan workshops en protestdemonstratie. In totaal kwamen dat weeked tienduizenden activisten uit heel Europa naar Londen om met elkaar te spreken over de mogelijkheden van een andere, socialere wereld. De Keer het Tij-delegatie liep zondagmiddag ook mee in de afsluitende demonstratie. Deze was met name gericht tegen de oorlog in Irak, racisme en neo-liberale globalisering.
Foto: Paul O'Hanlon

Zaterdag 2 oktober 2004
“Dit kabinet moet worden afgezet!”
Zaterdag 2 oktober 2004, ruim een week na Prinsjesdag, was de grootste actiedag in Nederland sinds lange tijd. Op de Dam verzamelden zich 50.000 demonstranten. Zij gaven gehoor aan de oproep van Keer het Tij om zich massaal uit te spreken tegen het harde rechtse kabinetsbeleid. Een korte impressie...


17 juni: Debat '1 jaar Balkenende-2, tijd voor een exit-strategie?'
Dans mee tegen JP!-feest.
"Eén voor allen, allen tegen JP", zo omschreef Het Parool het Keer het Tij debat 17 juni jl. in een bomvol Paradiso. Er was inderdaad de eensgezinde overtuiging dat het komend najaar de acties tegen de plannen van Balkende-2 opgevoerd moeten worden. "Heel het land moet plat, de machine moet tot stilstand komen en dat koetsje op Prinsjesdag mischien ook wel!" aldus een lachende Niek Stam (FNV-actieleider uit de Rotterdamse haven) die in Paradiso het meest uitgesproken was.
Lees hier verder.

Zaterdag 10 april 2004
15.000 MENSEN OP STRAAT TEGEN VERDONK
Zaterdag trokken 15.000 demonstranten in een twee kilometer lange kleurrrijke stoet door de Amsterdamse binnenstad. De landelijke demonstratie met de leuze "Stop de Uitzettingen, van harte pardon!" was gericht tegen het plan van minister Verdonk om komende maanden duizenden vluchtelingen, die hier al jaren wonen, het land uit te zetten. Lees meer...


Zaterdag 20 september 2003
25000 mensen op Demonstratie !
Ongeveer 25.000 mensen hebben zaterdag 20 september in Amsterdam gedemonstreerd tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. Dat zijn er veel meer dan waar de organisatie aanvankelijk op rekende. Actiecomité Keer het Tij verwachtte 10.000 mensen die mee zouden doen aan de manifestatie. "Het blijkt dat er een enorme woede is in dit land", verklaarde R. Danen van het actiecomité.Lees meer...


Zaterdag 30 november 2002
Beloftes globalisering komen niet uit
Op de actieconferentie die Keer het Tij eind 2002 in de Amsterdamse Oude Manhuispoort organiseerde, stelde econoom dr. Robert Went: “Het wordt steeds duidelijker dat de beloftes van de globalisering niet uitkomen. De kloof tussen arm en rijk wordt groter in plaats van kleiner.” 500 mensen kwamen luisteren naar zijn uitleg en die van de andere sprekers. Lees hier citaten uit de krant of bekijk de fotogalerij.

Den Haag, 17 september 2002
Ludieke acties op Prinsjesdag
De troonrede werd op Prinsjesdag 2002 buiten de Ridderzaal opgeluisterd door tweeduizend demonstranten van velerlei pluimage. Zij namen deel aan de manifestatie van Platform Keer het Tij bij de Haagse Hofvijver. Op het terrein werden de bezwaren tegen het kabinetsbeleid op ludieke manier uitgebeeld.
Klik hier om te zien hoe...

27 Augustus 2002
Start campagne voor gebouw Tweede Kamer
Platform Keer het Tij startte dinsdag 27 augustus 2002 haar campagne tegen de plannen van het nieuwe kabinet. De aftrap werd gegeven op Het Plein in Den Haag. Bij de ingang van de Tweede Kamer plakten een aantal prominente vertegenwoordigers, uit de meer dan zeventig organisaties die bij het platform zijn aangesloten, posters aan. Op de posters stond de aankondiging voor de eerste publieksmanifestatie die het platform organiseert op Prinsjesdag bij de Hofvijver in Den Haag.

29 Juni 2002
Openingsdebat De Rode Hoed
Zaterdag 29 juni organiseerde Platform Keer het Tij, destijds nog in oprichting, haar openingsdebat. In De Rode Hoed kwamen zo’n 200 mensen meepraten over het antwoord van progresieve maatschappelijke organisaties op het regeerakkoord van het nieuwe kabinet. Onder leiding van de presentatoren Karel Glastra van Loon en Lorette Anders kwamen 15 gastsprekers aan het woord.