Terug

Bijna 100.000 demonstranten voor ander Europa.

In Brussel is de demonstratie voor een Sociaal, Vreedzaam en Kleurrijk Europa zojuist afgelopen. Volgens Indymedia Belgie schat de politie in Brussel het aantal demonstranten op 90.000. Vanuit Nederland zijn diverse delegaties afgereisd naar Brussel. De grootste afvaardiging kwam van de vakbonden FNV en MHP met 3.000 mensen. Platform Keer het Tij was ook met een aantal bussen vanuit Nederland aanwezig. De unieke gezamenlijke demonstratie van vakbonden en andersglobalisten in Brussel verliep in een uitstekende sfeer.

Bericht van het Nederlands persbureau Novum-nieuws
TIENDUIZENDEN BETOGERS IN BRUSSEL

(Novum) - Tienduizenden betogers zijn zaterdag onderweg van het Zuidstation in Brussel naar het Noordstation waar een vanavond een manifestatie zal worden gehouden. Dat zegt woordvoerder Rene Danen van Platform Keer het Tij zaterdag. Keer Het Tij is een van de Nederlandse organisaties die deelnemen aan de betoging in Brussel.

De betoging is georganiseerd door de Europese koepel van vakbonden. Vanuit Nederland zijn voor de demonstratie zaterdagochtend drieduizend mensen in 75 FNV-bussen naar Brussel gereden. Mogelijke onlusten zijn tot dusver uitgebleven. Het is nog niet bekend tot hoe laat de manifestatie zal duren.
Schattingen over het aantal betogers lopen uiteen van vijftigduizend tot honderdduizend mensen. De demonstranten zijn van verschillende groeperingen en vakbonden uit Europa en willen een socialer Europa. Zij zijn vooral tegen de voorgestelde 'dienstenrichtlijn' van ex-eurocommissaris Frits Bolkestein. Die schrijft voor dat bedrijven zich overal in Europa kunnen vestigen, maar zich alleen aan de regels hoeven te houden die gelden in het land waar het hoofdkantoor is gevestigd. Zo kan het gebeuren dat een bedrijf uit bijvoorbeeld TsjechiŽ in Nederland kan opereren. Het bedrijf hoeft zich dan alleen aan de regels te houden die in TsjechiŽ gelden.