Terug

Beloftes globalisering komen niet uit

Ongeveer 500 andersglobalisten, milieu- en dierenbeschermers, anti- atoomstroomactivisten, studenten en vele anderen waren zaterdag 30 november 2002 in de Oude Manhuispoort in Amsterdam bijeen op een actieconferentie van Keer het Tij. Onderwerp was uiteraard de algehele verrechtsing, maar meer in het bijzonder liberalisering, privatisering, de oorlog tegen Irak, de hegemonie van de VS en het kabinet-Balkenende. ,,We zijn nog lang niet zo ver als destijds de antikernenergiebeweging en Stop de Neutronenbom'', zegt Keer het Tij-coördinator René Danen. ,,Maar het gaat die kant op. We zijn begonnen met 10 groepen, maar intussen zijn het er ruim 200. (...)”

Econoom dr. Robert Went van de Universiteit van Amsterdam, een van de sprekers zaterdag: ,,Ik geef al jaren lezingen over globalisering, maar de laatste tijd groeit de belangstelling. Het wordt steeds duidelijker dat de beloftes van de globalisering niet uitkomen. De kloof tussen arm en rijk wordt groter in plaats van kleiner. De euro zou tot hogere economische groei en prijsdalingen leiden, maar dat gebeurt evenmin. En veel mensen zijn niet blij met het kabinet-Balkenende; dat zie je ook hier.'' (...)

Voor veel sprekers geldt dat het zaterdag preken is voor eigen parochie. Alleen zij die geen rechtlijnig verhaal hebben, komen in botsing met hun gehoor. Zoals PvdA-kandidaat Diederik Samsom. Hij probeert uit te leggen dat de PvdA wél tegen een oorlog met Irak is als de VS het voortouw neemt, maar niet als het om een VN-optreden gaat. Boegeroep is zijn deel.
Zeki Arslan van het centrum voor multiculturele ontwikkeling Forum oogst irritatie met zijn stelling dat het niet goed is voor de integratie dat ruim 70 procent van de Turken en Marokkanen nog steeds een partner uit het moederland haalt. Maar dat mag de pret niet drukken. Over de leukste leus - de privatisering van de NS was ook al zo'n succes - is iedereen het heel snel eens. (Citaten uit AD, 2 december 2002).
Klik hier om rond te kijken in de fotogalerij van deze dag.