Terug

Ludieke acties op PrinsjesdagDinsdagmiddag 17 september 2002 hebben tweeduizend mensen deelgenomen aan de manifestatie van Platform Keer het Tij, die tijdens de troonrede plaatsvond bij de Hofvijver in Den Haag. Op het terrein werden de bezwaren tegen het kabinetsbeleid uitgebeeld. Zo werd een deel van het terrein symbolisch geasfalteerd uit protest tegen de plannen van het kabinet om de snelwegen te verbreden. Op de foto geeft de heer Balkenende een praktijkdemonstratie van zijn beleid. Een grote groep witte illegalen was aanwezig in gevangenispakken uit protest tegen het voornemen van het kabinet om illegaliteit strafbaar te stellen. Dat zij voor een paar euro’s de vuilste klusjes mogen opknappen, is ook geen goede zaak is, maakte de tekst op de spandoeken die zij meebrachten duidelijk.
Foto: Bernadette Vieverich


Illegale arbeid is nieuwe vorm van slavernij


Hard rechts beleid

Wiens kuil wordt hier gegraven? Het protest richtte zich verder ondermeer tegen de identificatieplicht, de aantasting van de WAO en de gesubsidieerde arbeidsplaatsen en het uitsluiten van illegale arbeiders en vluchtelingen. In een toespraak zei de woordvoerder van het platform: "We willen dit harde rechtse beleid niet. Wij willen een andere wereld. Een wereld die draait om wederzijds respect, solidariteit en duurzaamheid. Een wereld die groter is dan Nederland alleen. Ons land is geen eiland. Het kabinet moet zijn oogkleppen afdoen en kijken naar de armoede en milieuproblemen elders in de wereld. Want met het afschaffen van de ministers voor Milieu en ontwikkelingssamenwerking zijn die problemen niet plotseling verdwenen".
Foto: Boyd Noorda

Jongeren, getooid met de tekst ‘gekken aan de macht’,zingen de nieuwste actiehits. Met stip op nummer één: met Prinsjesdag schrik ik me een hoedje!
Opkomst

De opkomst overtrof met tweeduizend deelnemers de verwachtingen van de organisatoren. Hoewel de manifestatie ondersteund werd door de SP, GroenLinks en de PvdA waren het vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties die tijdens de manifestatie het woord voerden. De woordvoerders van Keer het Tij benadrukten dat deze manifestatie de eerste was in een serie protesten die steeds massaler zullen worden.
Foto: Boyd Noorda.

Nog meer foto’s? Klik hier voor de volledige fotopagina.