Terug

“Dit kabinet moet worden afgezet!”
De Dam in Amsterdam was op zaterdag 2 oktober 2004 vanaf half twaalf het toneel van acties van platform Keer het Tij tegen de kabinetsplannen. Uit 52 steden uit het hele land vertrokken bussen met actievoerders naar de hoofdstad. Verschillende vertegenwoordigers van ondermeer FNV Bondgenoten, LSVb, Milieudefensie, Sociale Alliantie, Vluchtelingen-Organisaties Nederland, Mensen Zonder Betaald Werk, de ANBO, GroenLinks, PvdA en SP hebben kort gesproken.
Keer het Tij vertegenwoordigt een breed spectrum aan maatschappelijke en politieke organisaties. De demonstranten vormden dan ook een bijzondere mix. Reizigers van het openbaar vervoer, jongeren, ouderen, gehandicapten, werklozen, studenten, allochtonen, autochtonen, kroketeters en milieuactivisten: samen trokken zij door de straten.
Foto: Michiel Wijnbergh

Foto: Michiel Wijnbergh


Foto:prikkel@dds.nl


Foto:prikkel@dds.nl
De naar schatting 50.000 demonstranten liepen in een bijna vier kilometer lange, kleurrijke protesttocht door de Amsterdamse binnenstad naar het Museumplein. Degenen die het lukte om het plein te bereiken, sloten zich daar aan bij de actie van de vakbeweging. Fractievoorzitter Femke Halsema van GroenLinks stelde dat de coalitie en met name het CDA "zenuwachtig" wordt. "Nog een paar van zulke demonstraties en de coalitie implodeert." Ook SP-leider Marijnissen zei dat de coalitie "de billen samenknijpt" en daarom een miljard heeft geschoven in de hoop dat mensen niet gingen demonstreren. “Maar dit is het begin, wij gaan door met de strijd. Balkenende, weg ermee." De massale betoging verliep zonder enige wanklank.