Terug

Mediakatern De Volkskrant, 21 september
Kretologie

HŤ gezellig, we gaan een ouderwets hete herfst tegemoet. De regering doet haar plannen uit de doeken (bezuinigen, bezuinigen, bezuinigen), de oppositie schreeuwt moord en brand (asociaal!) en de vakbeweging slijpt de messen en stelt grote sociale onrust in het vooruitzicht. Terug naar de jaren tachtig!

Het einde van het poldermodel is een zegen voor de creativiteit. We hebben ze toch wel gemist, die spitsvondige spandoeken en kleurrijke affiches. Wie krijgt er geen warme gevoelens bij de virtuele tentoonstelling op de website van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis?

Maar dat is geschiedenis. Hoe staat het met de actiebereidheid vandaag de dag? Wat is de kretologie van de eenentwintigste eeuw?

De websites van de vakbeweging stellen teleur. FNV en CNV verpakken hun boodschap al net zozeer in nieuwsberichten als de Rijksvoorlichtingsdienst dat doet op de officiŽle website van het kabinet. En bij de oppositiepartijen is het al niet veel anders. PvdA en GroenLinks hanteren zelfs dezelfde kreet om leden te werven (Juist nu!).

Iets beter is het bij de SP. Jan Marijnissen riep zijn achterban vanuit de Tweede Kamer op om een nieuwe naam voor het kabinet te verzinnen. De resultaten staan op de website van de SP. De winnaar: Kabinet Balkenbrij. Wel een beetje braaf.

Het nieuw elan moet komen van Keer het tij, het platform waarin links Nederland zich heeft verenigd sinds de aardverschuiving van 15 mei. De foto's op de website zijn veelbelovend voor de liefhebber van het ludieke protest. Net als de nieuwste poster van Loesje: CDA-LPF-VVD: Leg alvast maar kunstgras op dat Malieveld.