Terug

'Jarige' coalitie met e-mails bestookt
Utrechts Nieuwsblad, 17-05-2004

GPD - DEN HAAG - De ministers en staatssecretarissen van het kabinet Balkenende-II en alle Kamerleden van de regeringsfracties hebben gisteren ieder duizenden protest-e-mails ontvangen.

Het platform Keer het Tij stuurde de boze boodschappen bij wijze van 'verjaardagscadeau' naar de leden van de coalitie.

Het platform, een bundeling van 450 organisaties, kreeg de afgelopen maanden veel reacties van met name ouderen en gehandicapten, die niet in staat waren om mee te demonstreren op grote manifestaties in Amsterdam en Den Haag. Via de website van Keer het Tij hebben zij de gelegenheid gekregen om hun grieven over het kabinet kenbaar te maken. De 2000 reacties zijn vervolgens doorgestuurd naar de coalitiepartners.

Volgens Rene Danen, woordvoerder van Keer het Tij, staan er schrijnende verhalen in de e-mails. Onder andere over asielzoekers die worden bedreigd met uitzetting en chronisch gehandicapten, die moeilijk kunnen rondkomen. Boze reacties van Kamerleden heeft Keer het Tij nog niet gehad, zegt Danen. ,,De e-mails zijn gisteren verstuurd. Als de parlementariŽrs vandaag weer aan het werk gaan, hebben ze alvast een flinke berg leeswerk liggen.''

Een jaar geleden werden CDA, VVD en D66 het op hoofdlijnen met elkaar eens. Op 27 mei werd het kabinet officieel beŽdigd door koningin Beatrix. Het akkoord, onder het motto 'meedoen, meer werk, minder regels', is slecht geland bij linkse partijen en tal van organisaties. ,,Eigenlijk valt er na een jaar niets te vieren. Dus hebben we tot deze actie besloten,'' zegt Danen.