Terug

Trouw, 22 september 2003
Demonstratie
Er is meer woede dan menig deskundige denkt

door Perry Feenstra

Met de demonstratie zaterdag in Amsterdam is de aftrap gegeven van wat volgens verschillende sprekers 'een hete herfst' van volksoproer tegen het kabinet Balkenende-II wordt. Ruim 20000 mensen liepen mee. Keer het Tij had gerekend op de helft.

AMSTERDAM - De afbeelding van Dagobert Duck, omhooggehouden tijdens de demonstratie, kijkt tevreden. In zijn tekstwolkje staat: 'Zalm, bedankt!'. Vlak daarnaast de treurige Donald. De neef analyseert zijn situatie als 'Afgedankt!'.

Veel meer mensen dan verwacht kwamen zaterdagmiddag opdagen om hun onvrede te uiten. De meesten kwamen om te demonstreren tegen het binnenlandse beleid van het kabinet Balkenende-II. Maar zoveel organisaties als meededen zaterdag, zoveel meningen, wensen, en verschillende protestleuzen.

Er werd gepleit voor de Palestijnse zaak, tegen de aanwezigheid van 'Bush en Blair' in Irak en ook was hier en daar nog een speldje te vinden uit de tijd van 'Ban de Bom'. Maar centraal stonden toch de voornemens van Balkenende met de WAO, de WW, de zorg. En voor minder duidelijke doelen. Zo keken de meeste demonstranten weinig geamuseerd naar de groep in zwart geklede jongeren (,,wij zijn van de Anarcho Syndicalisten'') die fel opriep tot anarchie. De leuze: ,,Vuur en vlam voor elke staat!''. Maar zij waren een kleine minderheid. Het leek zaterdag meer op de demonstratie van de gewone man, de gewone vrouw. Waarbij jongeren ruim vertegenwoordigd waren. De enige groep die ondervertegenwoordigd leek was de allochtone.

,,Ik schaam me dood voor Balkenende'', aldus de 19-jarige Mette uit Dordrecht. ,,Het gaat helemaal de verkeerde kant op.'' Tijdens de mars vanaf de Dam naar het Museumplein houdt ze liefdevol de hand van haar vriend Mels vast. ,,Wij zullen zelf niet lijden onder de bezuinigingen'', zegt hij, een 26-jarige milieuadviseur. Mette stemt in: ,,Het gaat ons om de armen in Nederland, de mensen in de bijstand.''

Een vrouw in een invalidenscooter heeft aan haar wagentje een bord bevestigd waarop staat: ,,Was ik maar ex-kamerlid.'' Ze heet Hetty van Diesen en komt uit Buitenveldert (Amsterdam). ,,Achttien jaar heb ik in de zorg gewerkt. Tot mijn gezondheid me in de steek liet'', zegt ze. ,,Ik was zo kwaad toen ik laatst op tv een kamerlid zag uitleggen wat voor privileges kamerleden wel niet hebben. Als zij in de WAO komen, hoeven ze niet steeds herkeurd te worden. Als ze werkloos zijn krijgen ze wachtgeld. Ik heb me kapot gewerkt en krijg bijna niets. Daarom protesteer ik vandaag.'' Als de voornemens van minister De Geus met de WAO doorgaan, heeft ze grote kans rond 2011 haar WAO-uitkering te verliezen.

Het demonstreren was voor velen duidelijk onwennig. Misschien is het een teken dat er een nieuwe groep aangeboord wordt, dat er meer woede is onder de Nederlander dan menig deskundige inschat. De oproep tot het ouderwets naschallen van leuzen, geschreeuwd vanaf het podium, leidt in ieder geval tot weifelende blikken. Wat verder van het podium zijn er maar enkelen die de kennelijke schaamte overwinnen en voluit meeroepen: 'Dit kabinet... vraagt om verzet!... Dit kabinet.. vraagt om verzet!' Dan een greep uit de leuzen op spandoeken en borden. Van meer onschuldige, zoals op het bord van een meisje van in de twintig: ,,Ik wil de pil'', tot meer radicale als ,,Fuck Balkenende-II.'' Het meest pijnlijk zijn de spandoeken met tekeningen van Balkenende uitgebeeld als duivel. SP- voorman Jan Marijnissen had een leuze uit de jaren zeventig van stal gehaald. ,,Dit is het begin, wij gaan door met de strijd'', roept hij door de microfoon.