Terug

'Stop meteen deze ruk naar rechts, keer het tij'

Oranjefans en actievoerders bevolkten gistermiddag het centrum van Den Haag tijdens Prinsjesdag. Elk op een eigen stek, elk met eigen denkbeelden. Fans van het koningshuis, herkenbaar aan oranje prullaria nemen plaats langs de route die de gouden koets zal rijden. Een meisje met oranje staartjes in haar blonde haar, pakt de hand van haar moeder. Opwinding alom.

De koningin komt langs! "Maar eigenlijk kom ik voor Máxima", fluistert de zesjarige Laura. De oranjefans kijken nieuwsgierig naar de bonte verzameling actievoerders, die nog geen vijfhonderd meter verderop bij de Hofvijver hun alternatieve Prinsjesdag vieren.

Actievoerders passeren de oranjeliefhebbers. Ze dragen rode en blauwe papieren hoeden, waarop 'Gekken aan de macht' staat geschreven. Met daaronder spotprenten van Balkenende en Nawijn. Slechts de Hofvijver scheidt de overwegend linkse actievoerders van de daadwerkelijke macht. Onbereikbaar. Perfect geïllustreerd door drie patrouilleboten die twee demonstrerende meisjes die een duik nemen in de Hofvijver, meteen uit het water plukken. Dat is het enige incident deze middag, waarop platform 'Keer het Tij' de aanval opent op het kabinet.

Met posters, spandoeken ('God, zend deze regering heen') en tientallen stands protesteren zo'n 150 organisaties tegen het rechtse beleid. Milieudefensie houdt een ludieke actie. Met als thema 'Regeren is asfalteren?' toveren mannen en vrouwen in gele hesjes een deel van het terrein om in een nep wegdek. Een look-alike van Balkenende rijdt klungelig op een skelter over de namaakweg.

Horrorplannen

Iedereen langs de Hofvijver lijkt ontevreden. Geen nieuwe snelwegen, geen identificatieplicht en geen uitgeklede wao. "En zo kan ik nog doorgaan", zegt René Danen, initiatiefnemer van 'Keer het Tij'. "De ruk naar rechts moet stoppen", schreeuwt hij vanaf het podium. De actievoerders - veel piercings, veel alternatieve kleding en veel geverfd haar - juichen en klappen luid. "We zijn erg bezorgd over de proefballonnetjes van de ministers", zegt Jurgen de Wit, verbonden aan de stichting Nederland Bekent Kleur. "De klappen vallen nu bij die groepen die het al slecht hebben. Dat is onverteerbaar."

Binnen in de Ridderzaal voert de SP haar eigen actie. Eerste-Kamerlid Van Vugt draagt een rode baseballpet met het opschrift 'Geen aanval op Irak'. Zijn partijgenoot Van Velzen heeft een zelfgeknutselde hoed op het hoofd. Op de hoed staan witte en zwarte poppetjes die over de rand dreigen te vallen: een protest tegen de bezuinigingen." Terug op het Lange Voorhout zien de oranjefans de koningin en haar gevolg terugkeren naar paleis Noordeinde. Een vader sommeert zijn zoontje de 'Gekken aan de Macht'-hoed af te zetten. "Dat past hier niet. Stel je voor dat de koningin het ziet."