Terug

Eén voor allen, allen tegen JP
Platform Keer het Tij geeft in Paradiso aanzet tot georganiseerde aanval op kabinet Balkenende
Het Parool, 18 juni 2004

AMSTERDAM - Het doelwit: Jan Peter Balkenende en het beleid van zijn kabinet. De aanvallers: Femke Halsema (GroenLinks), Jan Marijnissen (SP), Jet Bussemaker (PvdA) en leden van maatschappelijke organisaties.

Paradiso gisteravond: Platform Keer het Tij, waarbij 450 organisaties zijn aangesloten, trachtte met een aantal debatten een begin te maken met een grote georganiseerde aanval op het kabinet Balkenende, die zijn climax moet krijgen rond Prinsjesdag.

Noodzakelijk, want de uitslag van de Europese verkiezingen liet zien dat de 'harde rechtse' plannen van dat kabinet niet door de meerderheid van het Nederlandse volk worden gesteund, aldus het platform.

Een flink aantal spelers uit de oppositie en het maatschappelijk veld was gisteren aanwezig om deel te nemen aan de gesprekken. Het ging over de afbraak van de sociale zekerheid, het asielbeleid, de oorlog in Irak, de haalbaarheid van een 'andere wereld', en de te voeren acties. Scherpe kritiek bleef daarbij natuurlijk niet uit.

"Het kabinet schendt de mensenrechten," stelde Fatma Özgümüs van de Vluchtelingen-Organisaties Nederland (VON) toen het ging over het voornemen 26.000 asielzoekers uit te zetten. En Jan Marijnissen over de oorlog in Irak: "Dat was een foute oorlog, gevoerd met foute middelen op foute gronden, door foute mensen: Bush, Blair en Balkenende." Abdou Menebhi van het Euro-Mediterraan Centrum Migratie en Ontwikkeling (Emcemo) wil bovendien dat Balkenende zijn excuus aanbiedt aan het Arabische volk 'voor het steunen van die gekke Bush.'

GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema benadrukte in het debat dat dit kabinet geen werkgelegenheid schept.

De grote zaal van Paradiso was vol en ook het publiek deed mee aan de discussies. Niet in de laatste plaats om op te merken dat de sociale afbraak en de hardere houding ten opzichte van vreemdelingen al onder eerdere regeringen is ingezet, en om de PvdA te wijzen op haar niet altijd consistente beleid in het verleden, bijvoorbeeld ten opzichte van de WAO. Na afloop van het debat gingen de stoeltjes aan de kant; tijd voor het benefietfeest 'dans mee tegen JP.'