Terug

Sociaal Forum stimulans andersglobalisme
08 november 2004

'Een andere wereld is mogelijk.' Onder die leus is maandag in Amsterdam het programma van het eerste Nederlands Sociaal Forum gepresenteerd. Meer dan 100 maatschappelijke organisaties, uiteenlopend van Keer het Tij tot Novib en van FNV tot het Nederlands Palestina Komitee, organiseren het forum. Dat moet de antiglobaliseringsbeweging in Nederland een impuls geven.

Peyman Jafari is woordvoerder van Keer het Tij, de organisatie tegen het kabinet-Balkenende II waarbij zo'n 475 maatschappelijke organisaties zijn aangesloten. Volgens hem komt het forum in Amsterdam precies op tijd. "We staan in Nederland voor een belangrijke uitdaging:, zegt Jafari. "Juist na de moord op Theo van Gogh is het belangrijk om positieve krachten samen te brengen."

Het forum zoekt oplossingen voor wereldwijde problemen. Makkelijk is het echter niet die te bedenken, erkent Sylvia Borren, directrice van ontwikkelingshulporganisatie Novib. "Als het eenvoudig was geweest dan had het kabinet ze ook wel kunnen verzinnen", zegt zij. "Maar het is belangrijk dat we laten zien dat er een andere denkrichting mogelijk is dan die we nu opgaan. Een rechtvaardiger wereld is ˇˇk een veiliger Nederland."

Martin Sikker van vakcentrale FNV ziet in de grote demonstratie op het Museumplein in Amsterdam, begin oktober, het bewijs dat er ruimte is voor een tegengeluid. "Voor die demonstratie had ik echt het gevoel dat we het tij tegen hadden. Maar toen is er een duidelijk signaal afgegeven en dat is ook opgepikt."

Het Nederlands Sociaal Forum is georganiseerd in navolging van het eerste Wereld Sociaal Forum in BraziliŰ in 2001 en het Europees Sociaal Forum vorige maand in Londen. De verschillende deelnemende organisaties hebben zeer diverse vraagstukken op de agenda van het forum gezet, waaronder bijvoorbeeld kinderarbeid, problemen in het onderwijs en ontbossing, blijkt uit het maandag gepresenteerde programma.

Het forum wordt van 26 tot en met 28 november gehouden in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Op het programma staan films, seminars en workshops over thema's als het Midden-Oostenconflict, integratie en eerlijke handel. De organisatie verwacht enkele duizenden bezoekers naar het evenement te trekken.