Terug

Keer het Tij: "Eerst de massa mobiliseren"
GPD-dagbladen, 18 december 2003

DEN HAAG (GPD) - ,,Voor ons is het heel simpel: de hele regering moet weg,'' zegt Klaas Meelker, contactpersoon van Keer het Tij in Haarlem. Maar binnen de protestbeweging Keer het Tij zijn er mensen die er anders over denken. Die vinden bijvoorbeeld dat het kabinet zijn plannen alleen moet 'matigen'. Een verschil van inzicht. Kan gebeuren, bij een platform waarbij op dit moment meer dan 350 organisaties zijn aangesloten. Vandaag houdt de beweging in 24 gemeenten tijdens de koopavonden allerlei manifestaties. Keer het Tij keert zich tegen de 'harde rechtse plannen' van dit kabinet. Zij komt in verzet tegen onder meer de bezuinigingen op het ziekenfonds, de huursubsidie en het openbaar vervoer. Ook de hoge inkomens worden te veel gespaard.
Het doel van de acties is volgens RenÚ Danen, ÚÚn van de organisatoren, een rem zetten op de kabinetsplannen. Keer het Tij wil dit doel vooral bereiken met ludieke acties. Zo worden er fakkeloptochten en debatten gehouden, worden er alternatieve kerstliederen gezongen en delen kerstmannen flyers uit. Maar zijn ludieke acties nu wel de beste pressiemiddelen? Het gaat erom zo veel mogelijk mensen bij de zaak te betrekken, zegt Danen. ,,Eerst de massa mobiliseren en daarna zien we wel.'' Het platform wil volgens Danen vooral werken aan een regionaal 'netwerk' zodat volgend jaar, wanneer Nederland voorzitter is van de Europese Unie, snel veel mensen kunnen worden opgetrommeld. Een voorproefje was eind september al te zien. Toen kreeg het platform 25.000 mensen op de been voor een demonstratie in Amsterdam. Aan het kabinetsbeleid heeft dat uiteindelijk niet veel veranderd. Judith de Jong, een van de landelijke co÷rdinatoren ziet het optimistischer: ,,EÚn dag hebben al die mensen laten zien dat ze het er niet mee eens waren.''Keer het Tij kiest morgen voor een strategisch moment: de koopavond. In de meeste steden vinden de acties plaats tussen zeven en negen uur. Dan zijn er in ieder geval mensen op de been.
Volgens Klaas Meelker hebben nog niet alle mensen in de gaten wat de gevolgen van de kabinetsplannen zijn. Hij denkt dat er vanzelf meer mensen gaan demonstreren wanneer ze na januari merken wat er verandert. De lokale afdelingen vinden het brede karakter van Keer het Tij eerder een kracht dan een zwakte. Zo vindt Paul Rutten, contactpersoon van Keer het Tij Maastricht, 'hardere acties' alleen gerechtvaardigd als zo veel mogelijk mensen erachter staan. Vooralsnog beperkt het platform zich tot een informatiemarkt in het centrum van Maastricht en een openbaar debat.