Terug

Zaterdag volle Dam verwacht
ANP, 29 september 2004.

Platform Keer het Tij verwacht dat tienduizenden demonstranten zich zaterdag aan het eind van de ochtend zullen verzamelen op de Dam in Amsterdam. Van daaruit trekt de menigte in een lange stoet naar het Museumplein, waar de betogers zich zullen aansluiten bij de actie van de drie vakcentrales tegen het kabinetsbeleid. Het platform denkt dat de Dam zaterdag bomvol zal staan. Vanuit 51 plaatsen in Nederland vertrekken bussen naar de hoofdstad, liet het woensdag weten.

Vanaf 11.30 zullen elf vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties de demonstranten toespreken. Onder hen zijn fractieleider Femke Halsema van GroenLinks, SP-leider Jan Marijnissen, Vera Dalm van Milieudefensie, Fatma zgümüs van VluchtelingenOrganisaties Nederland en Herrie Hoogenboom van FNV Bondgenoten. Keer het Tij sluit zich aan bij de demonstratie van de vakbewegingen omdat het een zo breed mogelijk geluid wil afgeven. Naast thema's die binnen de vakcentrales spelen, willen de organisatoren tijdens de actie ook aandacht vragen voor onderwerpen als het milieu en het uitzetten van vluchtelingen. Daardoor verwachten de organisatoren een breed publiek, onder wie ook veel jongeren.

De route van de demonstratie leidt vanaf de Dam via de Rozengracht, Nassaukade, Overtoom, 1e Constantijn Huijgensstraat, Van Baerlestraat naar het Museumplein. Naar verwachting komt de kop van de stoet daar rond 13.00 uur aan. Vorig jaar organiseerde Keer het Tij ook een demonstratie na prinsjesdag. Daar kwamen 25.000 mensen op af. Het platform is blij dat dit jaar, in tegenstelling tot 2003, de vakcentrales ook actievoeren. De demonstratie van zaterdag is nog maar het begin, zeiden de organisatoren. Half oktober praten zij op het Europees Sociaal Forum in Londen over acties in Europees verband. Op 28 november staat ook een demonstratie gepland, na afloop van het Nederlands Sociaal Forum in Amsterdam. Wat die actie precies inhoudt, is nog niet bekend.