Terug

ANP, 17 september 2002

De boodschap kan prinses Maxima en kroonprins Willem-Alexander nauwelijks ontgaan zijn. Vlak voordat de Gouden Koets weer terug was op paleis Noordeinde, tilde een handjevol activisten hun rode en witte hoedjes voor hen op. Op de hoedjes van papier stond de tekst Gekken aan de macht.

Enkele minuten daarvoor kregen leden van de internationale socialisten niet de kans hun mening te uiten. De politie stuurde hen met hun protestborden tegen Nawijn, Bush en de oorlogsdreiging met Irak van de route weg.

Volgens een woordvoerster van de politie verliep prinsjesdag 2002 rustig. Ongeveer 100.000 mensen kwamen op de rijtoer door de binnenstad af. Dat was ruim twee keer zoveel als vorig jaar. Toen werd de ,,dag van de democratie'' vlak na de aanslagen in de Verenigde Staten sober gehouden.

Het was wat miezerig, af en toe gingen er wat paraplu's de lucht in, maar dat mocht de pret niet drukken. Daar waar het koninklijk gezelschap voorbij kwam werd gejuicht, gezwaaid en zo nu en dan klonk het volkslied. Ook bij de Hofvijver werd gezongen. Maar daar ging het om protestliederen tegen het kabinetsbeleid die bezoekers en organisatoren van de manifestatie ,,Keer het Tij'' vrolijk meezongen.

De politie arresteerde vier mensen. Twee vrouwen sprongen met beschilderde blikjes in de Hofvijver om premier Balkenende ,,zijn radioactief afval terug te brengen''. Een van hen slaagde er steeds in om onder luid gejoel van de toekijkende actievoerders de politiebootjes te ontwijken. Maar ook zij werd uiteindelijk afgevoerd naar het politiebureau.

Twee anderen werden op de Lange Vijverberg aangehouden omdat ze weigerden de stokken van hun spandoeken af te geven, aldus een politiewoordvoerster.

Volgens de politie trok de manifestatie van 150 maatschappelijke organisaties tussen de vijf- en zeshonderd mensen. De organisatoren van ,,Keer het Tij'' hielden het op 1500. Het protest tegen de manier waarop de regering met het milieu, vluchtelingen en armoede omgaat, zal de meeste Oranjefans zijn ontgaan. Het actieterrein was moeilijk te bereiken door de afzettingen en een beetje aan het oog onttrokken door politiebusjes.

Zowel de rijtoer als de manifestatie trok mensen uit het hele land. Mevrouw Van Ginkel nam op haar 72-ste de moeite om vanuit De Bilt naar de Gouden Koets te komen kijken. Ze vond dat ze dit voor haar dood een keer moest meemaken. Nederland is niet perfect, maar ze had genoeg van de wereld gezien om blij te zijn dat haar wieg in een democratisch land met persvrijheid stond, zei ze.

Meneer en mevrouw Kruijshaar kwamen uit het Friese Weststellingwerf omdat ze juist heel verontrust waren over de Nederlandse samenleving. Zij zijn geschrokken van de leugenachtigheid, het egoisme en gebrek aan solidariteit in de politiek. ,,Dit is toch geen kabinet? Ik heb nog nooit zo'n stelletje idioten bij elkaar gezien.'' Mevrouw Kruijshaar-Tuitjer stak tijdens het passeren van de koets een pamflet in de lucht dat zij van internet had geprint.