Terug

ALGEMEEN DAGBLAD, 2 december 2002
Balkenende maakt links actiewezen wakker

EÚn verdienste kan premier Balkenende niet worden ontzegd. De vorming van zijn kabinet heeft sterk bijgedragen aan de herleving van het linkse actiewezen. Achter het platform Keer het Tij hebben zich in een half jaar tijd meer dan 200 actiegroepen verenigd. Zij variŰren van brave organisaties als Milieudefensie en het Humanistisch Vredesberaad tot de meer radicale Animal Defense League en de Anti Fascistische Actie.

Ongeveer 500 antiglobalisten, milieu- en dierenbeschermers, anti- atoomstroomactivisten, studenten, oude communisten (`Laat de rijken de crisis betalen') Ún veel SP'ers waren zaterdag in Amsterdam bijeen op een actieconferentie van Keer het Tij. Doelwit was natuurlijk de algehele verrechtsing, maar meer in het bijzonder liberalisering, privatisering, de oorlog tegen Irak, de hegemonie van de VS en het kabinet-Balkenende. ,,We zijn nog lang niet zo ver als destijds de antikernenergiebeweging en Stop de Neutronenbom'', zegt Keer het Tij-co÷rdinator RenÚ Danen. ,,Maar het gaat die kant op. We zijn begonnen met 10 groepen, maar intussen zijn het er ruim 200.

Typerend is dat de studentenvakbonden zich hebben aangesloten. Het wachten is nog op de gewone vakbonden. Als zij zich aansluiten kun je spreken van het einde van de poldercultuur.'' Econoom dr. Robert Went van de Universiteit van Amsterdam, een van de sprekers zaterdag: ,,Ik geef al jaren lezingen over globalisering, maar de laatste tijd groeit de belangstelling. Het wordt steeds duidelijker dat de beloftes van de globalisering niet uitkomen. De kloof tussen arm en rijk wordt groter in plaats van kleiner. De euro zou tot hogere economische groei en prijsdalingen leiden, maar dat gebeurt evenmin. En veel mensen zijn niet blij met het kabinet-Balkenende; dat zie je ook hier.''

Went pleit op de conferentie tegen het stringente begrotingsbeleid waartoe de EU- landen zich in het stabiliteitspact hebben verplicht. ,,Zelfs EU- voorzitter Prodi noemt het een Stupiditeitspact. Er wordt te veel gedaan alsof het huidige beleid het enige goede is, maar het is ook maar een politieke keus.'' Het pleidooi zou VVD-leider Zalm een gruwel zijn, maar op de conferentie gaat de boodschap er bij de activisten in als een volkorenboterham van de biobakker. Voor veel sprekers geldt dat het zaterdag preken is voor eigen parochie. Alleen zij die geen rechtlijnig verhaal hebben, komen in botsing met hun gehoor. Zoals PvdA-kandidaat Diederik Samsom. Hij probeert uit te leggen dat de PvdA wÚl tegen een oorlog met Irak is als de VS het voortouw neemt, maar niet als het om een VN-optreden gaat. Boegeroep is zijn deel. Zeki Arslan van het centrum voor multiculturele ontwikkeling Forum oogst irritatie met zijn stelling dat het niet goed is voor de integratie dat ruim 70 procent van de Turken en Marokkanen nog steeds een partner uit het moederland haalt. Maar dat mag de pret niet drukken. Over de leukste leus - de privatisering van de NS was ook al zo'n succes - is iedereen het heel snel eens. (Door Wilco Boom).